نکات حقوقی قرارداد شراکت در تولید
هنگامی که چندین نفر، سرمایه ی خویش را، روی هم میگذارند و برای رسیدن به سود در عرصه تولیدات، شریک میشوند، میبایست یک قرارداد شراکت تنظیم نمایند. نام این توافق نامه، قرارداد مشارکت در تولید میباشد.قرارداد مشارکت در تولید یکی از قراردادهای زیرمجوعه قرارداد مشارکت مدنی، موضوع ماده 10 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران است.قرارداد مشارکت مدنی نیز مطابق آنچه قانون مدنی تعیین کرده است قراردادی است که در نتیجه آن، هر یک از شرکا سرمایه خود را اعم از مالی و غیر مالی وارد شراکت میکند و در نتیجه این اقدام، به شراکت و کسب سود ناشی از آن می پردازد.به علاوه قرارداد مشارکت مدنی، تعهدات مربوط به هریک از شرکا را در قبال کسب وکار آنها معین میکند و شرکا را در مورد انجام هر یک از آنها اجبار میکند.ویژگی دیگری که که این قرارداد از آن برخوردار است، تعیین سهم هر یک از شرکا و طرفین قرارداد است تا از ضایع شدن حقوق طرفین، جلوگیری شود.
اهمیت قرارداد مشارکت در تولید
همه سرمایه گذاران مطلع هستند که اگر در حوزه کسب و کار تولیدی شراکت کنند چه سود روزافزون و زیادی را برای آنان به همراه دارد.در تمامی حوزهها همانند تولید نرم افزار و دیگر مواردی که به آنها اشاره نمودیم مانند مشارکت در تولید دارو یا مشارکت در تولید صنعتی مانند شراکت در کارخانه نساجی و سایر موارد مربوط به مشارکت در تولید محصول ، هر سرمایه گذار به دنبال کسب سود زیاد ناشی از تولید است.گاهی ممکن است، سرمایه گذاری باشد که از دارایی مالی نسبتا بالایی برخوردار است. در مقابل، شخص یا اشخاصی وجود دارند که از مهارت چشمگیری مثلا در عرصه بافندگی و دوخت و دوز برخوردار هستند.در این شرایط، برای اینکه میان سرمایه گذار و این افراد، شراکت در تولید برقرار شود، نمونه قرارداد شراکت در تولید تنظیم میشود و در نتیجه این قرارداد مشارکت ، سرمایه گذار با همراهی این افراد حرفهای به کسب سود از تولیدات خود میپردازد.بنابراین، اینطور نیست که سرمایه گذار بودن مساوی با داشتن منابع مالی باشد. بلکه هریک از افرادی که در حرفهای مهارت دارند، دارای سرمایه هستند و میتوانند با شخص دیگری که از سرمایه مالی برخوردار است، شریک شوند. سرمایه این اشخاص، تخصص آنها است.
شما نیز ممکن است دوستانی داشته باشید که مثلا در حوزه نرم افزار ، از تجربه کافی برخوردار هستند و تحصیلات آنان در این زمینه بوده است.یا حتی اشخاصی را بشناسید که از تحصیلات دانشگاهی نیز برخوردار نیستند اما در مشاغل مختلف صنعتی، از مهارت بالایی برخوردار باشند.در اینجا است که قرارداد مشارکت در تولید برای شما حرف اول را میزند و باعث میشود تا شراکتی میان شما و دوستانتان به وجود آید که تا سالهای طولانی، در صورت وجود مدیریت صحیح، از این شراکت، سود ببرید.بنابراین، اهمیت قرارداد مشارکت در تولید در این امر خلاصه میشود که شما، شراکتی را با کمک آن آغاز میکنید و تجربه مطمئن سودآوری مناسب در کنار دوستان شما را به همراه دارد و کمک میکند تا به رویاهای خود، بیشتر از قبل فکر کنید و به آنها نزدیکتر شوید.
شرکا در قرارداد مشارکت در تولید چه اشخاصی هستند؟
بیان کردیم که دو یا چند شخص میتوانند با یکدیگر قرارداد (روی لینک قبل بزنید) امضا نمایند. با توجه به ماهیت موضوع شراکت و نیاز پروژه مورد نظر، اشخاص میتوانند با یکدیگر همکاری کنند. به طور کلی، اشخاص حاضر در نمونه قرارداد شراکت تولیدی، یا شخص حقیقی هستند یا اینکه ممکن است یک یا چند شخص حقوقی باشند. محدودیتی برای این مساله وجود ندارد اما اگر تمایل دارید که با اشخاص حقوقی کار کنید یا اگر تمایل دارید که با یک شخص حقیقی همکاری کنید که شناختی روی او ندارید، پیش از امضای قرارداد، حتما نیاز است که درباره شرایط شراکت به خوبی تحقیق کنید و شرایطی را در نظر بگیرید و در متن قرارداد خود، شروط مناسبی را بنویسید.البته لازم است شروطی که معین میشود را تمام شرکا بپذیرند و متعهد باشند که مطابق آن شروط، برای رسیدن به هدف شراکت تلاش کنند.
شرایط سرمایه گذاری در قرارداد مشارکت در تولید
افراد با شرایط گوناگون قادرند به منظور شراکت در تولید با یکدیگر توافق نمایند. امکان دارد که یکی از شرکا سرمایه نقدی بگذارد و شخص دیگر شریکی باشد که توانایی و مهارت تولید محصول مورد نظر را در اختیار دارد. این افراد قادرند برای تولید محصول و فروش آن در بازار با یکدیگر همکاری کنند.
قرارداد مشارکت در تولید قراردادی است که به واسطه آن، میتوانید با هر شرایطی که دارید برای خود یک شریک پیدا کنید و به واسطه همکاری مداوم، به موفقیت برسید و محصول خودتان را تولید کنید. منفعت حاصل از فروش این کالا نیز در اختیار تمام شرکا قرار میگیرد و همین مساله، انگیزه اصلی از امضای قرارداد مشارکت در تولید و سایر قراردادها خواهد بود.
زمانی که از سرمایه گذاری در قرارداد مشارکت در تولید صحبت میکنیم، منظور ما صرفا سرمایه نقدی نیست. تجربه، مهارت، دانش خاص و توانایی انجام کار اشخاص نیز به عنوان سرمایه محسوب میشود. بدون شک، صرف داشتن سرمایه نقدی، بدون داشتن دانش و مهارت برای ساخت یک کالا کافی نخواهد بود و نمیتواند برای شما موفقیت به همراه داشته باشد. بنابراین، این امکان وجود دارد که سرمایه اشخاص نقدی یا غیر نقدی باشد. بنابراین، ملزم هستید که در نمونه قرارداد (روی لینک قبل بزنید) به صورت دقیق توضیح دهید که سرمایه هر شخص چه چیزی است.

تعیین سهم در فرم شراکت نامه تولیدی
از پرسش های متداولی که درباره نمونه قرارداد شراکت در تولید سوال میگردد، مساله مشخص کردن سهم شراکت میباشد. افرادی که مایل هستند با یکدیگر یک کارگاه تولیدی راه اندازی نمایند، سوال میپرسند که به چه صورتی میتوانیم سهم هر کدام از شرکا را مشخص کنیم. در این مورد ابتدا بایستی بیان کنیم که به طور کلی توافق طرفین شرط اصلی در تعیین سهم قرارداد شراکت تولید است.
یعنی اینکه بدون توجه به میزان سرمایه هر شخص، توافقی که میان طرفین معین میشود، معتبر است و تقسیم سهم هر شریک، براساس آن توافقات محاسبه خواهد شد. بنابراین، لازم است که طرفین قرارداد درباره میزان سهم هر شریک مذاکره کنند و در نهایت نتیجه نهایی را در متن قرارداد بنویسند.
شما برای تعیین سهم عادلانهتر، میتوانید سرمایه نقدی و غیر نقدی، مجوزها، تجارب و توانایی شرکا را در نظر بگیرید. همچنین محاسبه کنید که هر شریک چه میزان از ساعات خود را برای انجام امور کاری مشغول به انجام کار است. با توجه به تمام این موارد، این امکان وجود دارد که به شیوهای عادلانه، میزان سهم هر کدام از شرکا را معین کنید. نکته قابل توجه این است که شرکا به واسطه درصد مشخصی که به عنوان سهم آنها معین میشود، از سود و زیان سهم خواهند بود. یعنی اینکه اگر ۵۰ درصد از سود شراکت به شما اختصاص دارد، به همان میزان در ضرر نیز شریک خواهید بود.
قرارداد مشارکت در تولید
نمونه قرارداد شراکت در تولید شامل چه نکاتی می شود ؟
این قرارداد نیز مانند سایر قراردادها، از نکات حقوقی خاصی برخوردار است که رعایت آنها دال بر صحت قرارداد است.
از جمله نکات حقوقی قرارداد مشارکت در تولید عبارتاند از:
1- مشخصات طرفین
در قرارداد مشارکت در تولید ، هریک از شرکا باید مشخصات دقیق و کامل خود را در متن قرارداد مکتوب کنند.
2– موضوع قرارداد
در هر قرارداد موضوع آن باید در متن به طور واضح بیان شود و لازم است نوع کالای تولیدی را نیز مشخص کنید.
3- زمان دقیق آغاز و پایان شراکت در نمونه قرارداد
حتما در قرارداد شراکت در تولید ، زمان و تاریخ دقیق آغاز شراکت و پایان آن نوشته شود.
در زمانی که شراکت به پایان میرسد، در صورت تمایل به ادامه شراکت ، نسبت به تمدید آن اقدام کنید.
4- میزان آورده هر یک از طرفین قرارداد شراکت در تولید و حساب سود و زیان
لازم است هر یک از شرکا ، آورده یا سرمایهای که برای این شراکت، در نظر گرفتهاند را در متن قرارداد ذکر کنند.
همچنین باید میزان سهم هر یک از طرفین مشارکت، از سود ناشی از شراکت در تولید تعیین شود.
5- مسئولیت پرداخت هزینههای جاری شراکت در تولید
در قرارداد شراکت در تولید ، حتما ذکرکنید که هر یک از طرفین قرارداد چه مسئولیتی در قبال هزینههای جاری شرکت دارند.این هزینههای جاری، میزان مالیاتی که شرکت باید به دولت بپردازد و البته بیمه کارکنان شرکت را نیز شامل میشود.
بنابراین سهم هر شریک از مالیات و بیمه کارکنان نیز، در متن قرارداد، ذکر میشود.
6- امضاء و اثر انگشت هر یک از طرفین نمونه قرارداد شراکت تولید
هر یک از شرکا یا طرفین قرارداد، باید تمام صفحات را امضاء کنند و در کنار امضاء، اثرانگشت نیز زده شود.
این کار ضروری است و اغلب به آن توجه نمیشود. ضمناً تمام صفحات قرارداد را شماره گذاری کنید.
7- تعداد نسخههای قرارداد
از قرارداد مشارکت تولید، باید سه نسخه تهیه شود.
دو نسخه به طرفین قرارداد یا شرکا واگذار میشود. یک نسخه نیز، برای زمانی کاربرد دارد که میان شرکا اختلاف بهوجود میآید.
این نسخه برای حل اختلاف به مرجع قضایی مربوطه تقدیم میشود.
چگونگی اخذ جواز تولیدی
مرحله اول، اخذ جواز تأسیس کارگاه تولیدی است
مجوز کارگاه تولیدی به مجوزی گفته میشود که به اشخاص اعم از حقیقی و یا حقوقی داده میشود که قصد سرمایهگذاری و یا اشتغال در زمینه خاصی را دارند. با توجه به نوع محصول، وزارت صنایع و معادن و تجارت، یا جهاد کشاورزی یا …، جواز تاسیس را صادر میکنند. بعلاوه وزارت بهداشت نیز مرجع صدور اخذ برخی کالاها از قبیل ابزارهای پزشکی (سرنگ ، نخ جراحی و …. ) میباشد.
معمولا جواز تاسیس برای افراد حقیقی زمانی صادر میشود که یک شخص به دنبال ایجاد یک کارگاه تولیدی است و این جواز تاسیس زمانی حقوقی صادر میشود که شخص درخواست کننده یک شرکت تجاری باشد. ضمن اینکه شما برای اینکه بتوانید در شهرک های صنعتی اقدام به خرید یک قطعه زمین و راه اندازی کارگاه و یا تولیدی خود در این شهرک بکنید نیاز به این جواز خواهید داشت.
اولین و مهمترین قدم برای راه اندازی یک کارگاه تولیدی جواز تاسیس است.
مرجع صادر کننده مجوز کارگاه تولیدی (جواز تأسیس) کدام وزارتخانه یا سازمان است؟
بر حسب نوع فعالیت اقتصادی سرمایه گذار، مرجع صادر کننده جواز متفاوت میباشد.
برای عمده فعالیتهای صنعتی، مرجع صادر کننده وزارت صنعت و معدن تجارت میباشد، ولی سایر سازمانها و وزارتخانهها از جمله سازمان میراث فرهنگی در حوزه گردشگری و صنایع دستی، وزارت کشور در حوزه NGO ها و احزاب، وزارت جهاد کشاورزی در حوزه تولیدات و صنایع کشاورزی و غذایی، وزارت کار و تعاون در حوزه کارآفرینی و مشاغل خانگی اقدام به صدور جواز تاسیس صنایع بر حسب قوانین جاری مینمایند.