نحوه شکایت از پیج های اینستاگرامی
با پیشرفت روز افزون تکنولوژی شاهد ساخت اپلیکیشن ها و برنامههای مختلف اینترنتی و استفادههای مفید از آنها میباشیم، لکن این امر معایب زیادی نیز دارد. در فضای مجازی مخصوصاً اینستاگرام افراد بسیار زیادی وجود دارند که اکانت جعلی میسازند و به مزاحمت، انتشار تصاویر خصوصی دیگران، منتشر نمودن دروغ و شایعات، تهدید و حتی کلاهبرداری میپردازند.
شکایت از پیج اینستاگرام بحث داغی است که با استقبال مردم از خریدهای اینستاگرامی در حال افزایش است.امروزه در اینستاگرام نیز مانند دیگر برنامه های فضای مجازی، امکان تخلف، سوء استفاده و کلاهبرداری وجود دارد.
شاید تا به حال برایتان پیش آمده که از یک پیج اینستاگرام خرید کرده باشید ولی کالای خریداری شده به دستتان نرسیده است. برای آشنایی با نحوه شکایت از پیج اینستاگرام با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
البته به جز کلاهبرداری ممکن است دلایل دیگری برای شکایت از پیج اینستاگرام داشته باشید مانند :
توهین و افترا، ایجاد مزاحمت، هک پیج اینستاگرام، انتشار عکسهای شخصی افراد، فحش و ناسزا و مواردی از این قبیل باعث ناراحتی و گاهی مشکلات بسیار بزرگ تر برای اشخاص می شود.
در این شرایط باید آگاهی داشته باشید که با گزارش تخلف به پلیس فتا می توانید از شخص یا اکانت یا پیج اینستاگرام شکایت کرده و مراحل قانونی را طی نمایید.
شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام نیز از همین راه قابل انجام است.شکایت از اکانت اینستاگرام حتی در صورت پاک کردن آن نیز توسط پلیس فتا قابل رد گیری است، اما باید جرم مشخص شده باشد.در اکثر موارد می توان با تهیه اسکرین شات از صفحه پیج یا کامنت ها و پیام های رد و بدل شده و … جرم را در دادسرا و پلیس فتا اثبات و مراحل قانونی آن را طی نمود.
شکایت از پیج اینستاگرام اصولاً به سه روش صورت می گیرد:
شکایت از یک پیج یا اکانت
شکایت از پست یا مطلب
شکایت از کامنت یا نظر
بدین جهت برای پاسخ به این سوال که “چگونه از پیج اینستاگرام شکایت کنیم؟” در ابتدا به شرح انواع مزاحمت و کلاهبرداری و همچنین قوانین موجود در این باره خواهیم پرداخت.
انواع مزاحمت ، کلاهبرداری و مجازات آن در اینستاگرام
1 . مزاحمت صرف :
برخی کاربران در صفحه اینستاگرام خود با فرد یا افرادی مواجه میشوند که برای آنها تنها ایجاد مزاحمت می کنند.
مزاحمت در دایرکت اینستاگرام، مزاحمت در بخش کامنت ها یا نظرات و موارد دیگر که موجب ناراحتی برای فرد قربانی می شود.
افراد متخلف با ایجاد اکانت های فیک و تقلبی، مزاحمت های مختلفی را برای دیگر کاربران ایجاد میکنند.
در این شرایط با توجه به ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی هر گاه کسی به وسیله تلفن یا دستگاههای مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت نماید، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، مرتکب به حبس از یک ماه تا شش ماه محکوم خواهد شد.
این قانون شامل اینستاگرام، تلگرام و شبکههای اجتماعی دیگر نیز می شود. بدین ترتیب فرد خاطی قابل ردگیری و تعقیب قضایی می باشد.
2. توهین و فحاشی :
در برخی موارد، کاربران اینستاگرام نسبت به توهین و فحاشی که در بخش کامنت ها یا دایرکت یا صفحات دیگر به آنها شده شکایت دارند.
در قانون مجازات اسلامی، توهین و فحاشی شامل مجازات است و بر این اساس مطابق با ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی :
توهین به افراد از قبیل: فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.
با توجه به این ماده قانونی، پیگیری توهین در اینستاگرام امکان پذیر و دارای مجازات است.
اما منظور از قذف چیست؟ و چنانچه قذف صورت گرفته باشد، چه مجازاتی خواهد داشت؟
قذف نوعی دشنام است و در اصطلاح فقهی به معنای اتهام زدن به افراد برای انجام زنا یا لواط است، به نحوی که اثبات آن ممکن نباشد.
قذف در فقه و حقوق اسلامی، جرم شناخته شده و مجازات آن برابر ماده ۲۵۰ قانون مجازات اسلامی، هشتاد ضربه شلاق است.
در رابطه با مجازات قذف در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، باید به ماده ۲۴۶ قانون مجازات اسلامی استناد نمود.
مطابق با این ماده، قذف باید روشن و بدون ابهام بوده، نسبت دهنده به معنای لفظ آگاه و قصد انتساب داشته باشد، گرچه مقذوف یا مخاطب در حین قذف از مفاد آن آگاه نباشد.
تبصره مهم : قذف علاوه بر لفظ با نوشتن، هر چند به شیوه الکترونیکی نیز محقق می شود.
3. تهدید :
از موارد دیگری که در اینستاگرام و دیگر شبکه های اجتماعی رخ میدهد، تهدید کردن افراد است.
در صورتی که فردی شما را در دایرکت یا اکانت اینستاگرام تهدید می کند، بهتر است برای پیگیری شکایت تهدید اقدام کنید و در مقابل فرد مزاحم سکوت ننمایید.
بر اساس ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی تعزیرات، هر کس دیگری را به هر نحو به قتل یا ضرر های جانی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود و بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا هفتاد و چهار ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
بدین ترتیب هر نوع تهدید جانی، مالی، آبروی و یا افشای اسرار قربانی وابستگان آن، از طریق اینترنت و شبکههای اجتماعی از جمله اینستاگرام قابل پیگیری می باشد.
حتی اگر فرد خاطی از اکانت فیک استفاده کند و یا پیج خود را پاک نماید، باز هم توسط پلیس فتا قابل ردگیری خواهد بود.
4. کلاهبرداری
همانطور که گفتیم امکان کلاهبرداری نیز در اینستاگرام وجود دارد. افراد متعددی در دام کلاهبرداران اینترنتی افتاده و ضررهای مالی زیادی را متحمل می شوند.
کلاهبرداران در اینستاگرام با ایجاد فروشگاه های غیر معتبر و فاقد نماد اعتماد الکترونیکی، مخاطب را ترغیب به خرید محصولات می کنند.
و پس از خرید اینترنتی و واریز پول به حساب تعیین شده، محصول را ارسال نمی کنند یا با ایجاد درگاه های پرداخت جعلی، اطلاعات حساب را ذخیره و از آن سوء استفاده خواهند کرد.
همچنین در برخی موارد نیز با ایجاد پیج هایی در زمینه موسسات خیریه و ارسال شماره حساب برای دریافت کمکهای مردمی، پول افراد را می ربایند.
یا با ایجاد پیج های شرط بندی و موارد مشابه دیگر، اقدام به فریب و کلاهبرداری از مردم می کنند.
برای جلوگیری از اینگونه اتفاقات باید قبل از واریز وجه و استفاده از درگاه بانکی اینترنتی، نسبت به پیج اینستاگرام اطمینان کامل داشته باشید.
اما در هر صورت نحوه شکایت از پیج اینستاگرام بنا بر هر کدام از دلایل فوق، روند تقریباً یکسانی خواهد داشت.
در رابطه با کلاهبرداری نیز امکان شکایت از کلاهبرداری در اینستاگرام وجود داشته و با در دست داشتن اطلاعات حساب شخص و یا نام پیج می توانید شخص کلاهبردار را از طریق پلیس فتا ردیابی نمایید.
اما سوالی که در اینجا ممکن است مطرح شود، چگونگی نحوه شکایت به پلیس فتا است که در ادامه به آن پرداخته ایم.
برای شکایت از پیج اینستاگرام چه باید کرد ؟
به منظور شکایت از تخلفات اینترنتی مانند: اینستاگرام از دو طریق می توانید اقدام نمایید.
۱- روش اول
در روش اول با مراجعه به دادسرای جرایم رایانه ای، به آدرس : فلکه دوم صادقیه، بزرگراه آیت اله کاشانی، خیابان اباذر، نبش بوستان دوم غربی مراجعه کنید.
در بخش جرائم رایانهای تشکیل پرونده دهید و مراحل قانونی را طی نمایید.
دادسرا بر حسب موضوع پرونده را بررسی و به پلیس فتا ارجاع میدهد.
همچنین برای سایر شهرها میتوانید به پلیس مختص آن شهر مراجعه کنید که آدرس این مراکز در لینک لینک زیر موجود می باشد.
آدرس پلیس فتای استان ها: https://www.cyberpolice.ir/fata-offices
اگر شخص متخلف مشخص باشد، قاضی او را به دادگاه احضار نموده و اظهارات او را دریافت میکند.
ولی اگر شخص مشخص نباشد پلیس وارد عمل میشود و بررسیهای لازم را انجام میدهد.
۲- روش دوم
پلیس فتا سایتی را به آدرس www.cyberpolice.ir راه اندازی نموده است که پس از ورود به آن و با کلیک کردن بر روی گزینه اطلاعات مردمی میتوانید شکایتتان را ثبت کنید و از طریق پلیس فتا موضوع را پیگیری نمایید.
پس از ثبت، پلیس فتا با شما تماس میگیرد و پیگیر مسئله میگردد.
۳- روش سوم
برخی از فروشگاههای اینترنتی دارای نماد اعتماد هستند و این نماد اعتماد را مرکز توسعه تجارت به سایتهایی که صلاحیتش را دارند میدهد.
اگر از فروشگاه و پیجی که خرید کردهاید نماد اعتماد داشته باشد، شما به راحتی و با مراجعه به سایت WWW.ENAMAD.IR میتوانید مراجعه کنید.
و با کلیک بر گزینه سامانه ثبت شکایات، شکایت مدنظرتان را ثبت نمایید و پیگیریهای لازم را انجام دهید.
دادگاه صالح به رسیدگی علیه پیج های اینستاگرامی کدام است؟
دادگاه صالح برای رسیدگی، دادسرای محل وقوع جرم است که در این مورد عبارت است از محل سکونت شما.
شکایت علیه پیج اینستاگرامی چقدر زمان میبرد؟
با توجه به حجم پروندهها و با توجه به اینکه متاسفانه روز به روز بروز این اتفاقات در فضای مجازی باید بیان کرد که به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست و نمیتوان زمان دقیقی را بیان کرد.
برای شکایت از پیج اینستاگرامی چه مدارکی باید به همراه داشته باشم؟
برای شکایت شما باید که تمامی مدارک و مستنداتی را که دارید ارائه کنید و آن هارا ضمیمه پروندهتان نمایید و توجه داشته باشید که بر اساس ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی، برای اثبات این عمل، از اقرار شهادت، قسامه و سوگند باید استفاده نمود.
نمونه شکایت از پیج های اینستاگرامی
- عنوان شکایت: کلاهبرداری رایانهای
- دلایل: ۱- رسیدهای پرداخت ۲- پیامهای تلگرام / واتس اپ/ دایرکت اینستاگرام ۳- کارت ملی
- زمان وقوع جرم: فروردین ۱۳۹۹
- مکان وقوع جرم: بستر اینستاگرام
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۱ تهران (دادسرای جرائم رایانهای)
با سلام
احتراماً؛ به استحضار عالی میرساند:
اینجانب در اواخر سال گذشته طی تبلیغات اینستاگرامی مشتکی عنه جهت خرید از پیج اینستاگرامی: …….. در تاریخ ……… جمعاً مبلغ پنج میلیون تومان به حساب فردی به نام …… به شماره کارت ….. واریز نمودم؛ اما متاسفانه با گذشت حدود ۲ ماه خبری از اجناس وعده داده شده نیست.
این شخص با ظاهر سازی و انجام اعمال متقلبانه در قالب تبلیغات مختلف خود را فروشنده لباسهای ارزان قیمت معرفی میکند و بدون اینکه کالایی تحویل دهد با گرفتن سفارشهای متعدد صرفاً از افراد مختلف پول میگیرد.
بنابراین به موجب ماده ۱۰۷ قانون آیین دادرسی کیفری بنده تقاضای تأمین خواسته بصورت فوری و به صورت انسداد حساب مشتکی عنه به شماره مذکور را به میزان واریزی دارم.
همچنین، به موجب ماده ۱۳ قانون جرائم رایانهای تقاضای مجازات این فرد را به عنوان کلاهبردار رایانهای مینمایم.
نمونه شکواییه تهدید به انتشار عکس خصوصی در اینستاگرام
- دلایل: پیامهای دایرکت اینستاگرام
- زمان وقوع جرم: فروردین ۱۳۹۹
- مکان وقوع جرم: بستر اینستاگرام
ریاست محترم دادسرای جرائم رایانهای تهران
با سلام
اینجانب …… به نشانی: …… با ضمیمه کردن تصویر پیامهای اینستاگرامی آقای …… با اکانتی ناشناس اعلام میدارد از ایشان شکایت دارم.
لازم به ذکر است آقای … از طریق هک کردن حساب کاربری بنده در اینستاگرام که خصوصی بوده، تصاویر خصوصیام را ذخیره کرده و مرا تهدید به انتشار عمومی عکسها در فضای مجازی در ازای درخواستهای غیر اخلاقیاش نموده است.
خواهشمند است جهت حفظ آبروی بنده در اسرع وقت وی را جلب نموده و قرار مجرمیت شان را صادر نمایید.
نحوه خرید امن از اینستاگرام
حتما شما هم تجربه خرید های اینترنتی از پیج های اینستاگرام و یا فضای مجازی را داشته اید . در این صفحات عکس هایی از محصول با توضیحاتی در خصوص قیمت و یا کیفیت محصولات درج می شود . اولین نکته ای که توجه به آن قبل از اقدام برای خرید ضروری است ، آن است که از فروشنده بخواهید از خود محصولی که در اختیار دارد تصویری برای شما ارسال کند .
با این اقدام می توانید مطمئن شوید که تصویر به اشتراک گذاشته شده از عکس های ژورنالی محصول نبوده و کیفیت تصویر با کیفیت محصول برابر است . همچنین قبل از سفارش محصول ، نظرات و کامنت های مخاطبان و تجربه آن ها از خریدشان را بررسی کنید .
بهترین راهی که پیش روی شما برای خرید امن از اینستاگرام قرار دارد آن است که ، از پیج هایی که پشتوانه سایت دارند ، خرید کنید . از آنجا که سایت های اینترنتی نظارت دقیق تری دارند و در اغلب موارد به ثبت می رسند ، بسیار امن تر از پیج های اینستاگرامی هستند .
به همین جهت در صورتی که پیجی پشتوانه سایت داشته باشد ، می توانید تا حدودی اطمینان حاصل کنید که قابل اعتماد برای خرید و پرداخت است . همچنین توصیه می شود که خرید و پرداخت از طریق درگاه خود سایت انجام گیرد . در اغلب موارد ، فروشنده از شما می خواهد که نصف قیمت و یا تمام مبلغ را پرداخت کنید تا محصول را برای شما ارسال کند .
قبل از پرداخت هرگونه وجهی بهتر است با فروشنده بر سر عودت و یا تعویض محصول ، در صورتی که دارای مشکلی باشد به توافق برسید . برای پرداخت نیز با توافق فروشنده از درگاه های پرداخت امن استفاده کنید .
درگاه های پرداخت امن ، این امکان را برای شما و فروشنده فراهم می آورد که مبلغ را قبل از ارسال محصول واریز کنید و در صورتی که محصول ارسال شود و تایید ارسال از جانب شما انجام گیرد ، مبلغ به حساب فروشنده واریز گردد . در این صورت ، هم شما از تحویل محصول اطمینان حاصل می کنید و هم فروشنده از دریافت مبلغ کالای فروخته شده ، مطمئن می شود .
یکی دیگر از راهکارهای ایمنی که پیش روی خریداران قرار دارد ، پرداخت درب منزل می باشد . بدین صورت که خرید انجام گرفته ، محصول به دست خریدار رسیده و بعد از آنکه از سلامت محصول اطمینان حاصل کردید ، مبلغ خرید را به پست یا پیک پرداخت می کنید .
جمع بندی :
بر اساس مواد قانونی موجود در قانون مجازات اسلامی و با توجه به نوع تخلف انجام شده مانند : مزاحمت ، فحش ، توهین ، تهدید ، کلاهبرداری و اخاذی و … امکان ردیابی فرد مزاحم توسط پلیس فتا وجود داشته و از نظر قانونی فرد مورد تعقیب و مجازات قرار خواهد گرفت.
افراد میتوانند با مراجعه به دادسرای جرایم رایانه ای در تهران یا دادسرای عمومی در شهر های دیگر یا ثبت شکایت از طریق پلیس فتا نسبت به شکایت از مزاحم اینستاگرامی اقدامات لازم را انجام دهند.