نحوه شکایت از طلافروشان
برخی فروشندگان متقلب و سودجو در طلا فروشی با تکنیکهای پیچیدهای اقدام به فروش طلا به مشتریان مینمایند،احتمالا شمایی که در حال خواندن این مطلب می باشید با تخلفات صنف طلا فروشان رو به رو شده اید و اکنون دنبال نحوه شکایت از طلافروشان می باشید. طلا فروشان نیز همانند سایر اصناف ممکنست مرتکب تخلفاتی از قبیل گرانفروشی، کم فروشی، استفاده از ترازوهای دستکاری شده، تخلفات مربوط به عیار مصنوعات و … شوند.
در این مطلب ضمن آشنایی شما با عمده تخلفاتی که ممکنست از طلافروشان سر بزند؛ شما را به طور کامل با مراحل و نحوه شکایت از این صنف آشنا می نماییم.
چگونه از طلافروشی شکایت کنیم؟
برای اینکه بدانیم شکایت خود را از طلافروشان در کجا مطرح کنیم ابتدا باید ببینیم تخلفی که از او سر زده است از چه نوعی می باشد. به عبارت دیگر، برخی از این تخلفات زیر نظر اتحادیه طلافروشان قابل پیگیری و بررسی است ولی برخی دیگر از آن ها ممکن است تحت عناوین مجرمانه ای از قبیل قلب سکه و یا فروش طلای سرقتی قابل پیگیری در دادسرا باشند.
بنابراین ابتدا باید دید تخلفی که طلافروش مرتکب شده تحت چه عنوانی است و سپس مرجع صالح برای رسیدگی به آن را تعیین نمود.
در ادامه انواع تخلفات ارتکابی توسط طلا فروشان را بررسی می نماییم.
انواع تخلفات ارتکابی توسط طلافروشان
در این قسمت عمده تخلفاتی را که ممکن است توسط طلافروشان ارتکاب یابد بررسی می نماییم.
- ارتکاب گرانفروشی توسط طلافروشان: ممکن است طلافروشی با استفاده از نوسانات بازار ارز و نا آگاهی خریدار، قطعه طلایی را بیشتر از قیمت واقعی آن بفروشد. این موضوع از طریق انطباق فاکتور با طلای ساخته شده توسط کارشناس قابل فهم است و در صورت اثبات یک تخلف محسوب می شود و قابل پیگیری است.
- کمفروشی توسط طلا فروشان: ممکن است برخی از فروشندگان طلا از اطلاعی مشتریها استفاده میکنند و طلا را با وزن کمتر از وزن مورد توافق به فروش برسانند. این موضوع نیز یک تخلف محسوب شده و قابل پیگیری می باشد.
- فروش طلای عیار پایین به جای هجده عیار: در هر کشوری طلا جات با عیار خاصی به فروش می رسند. عیار معیار سنجش ارزش طلا می باشد و به کیفیت طلا اشاره دارد. در کشور ما غالبا طلا با عیار ۱۸ به فروش می رسد. حال ممکن است فروشنده ای طلایی را با عیار کمتر به جای هجده عیار به فروش برساند که در این حالت یک تخلف از جانب او سر زده و در صورت اثبات می توان از او شکایت نمود.
- خرید و فروش سکه تقلبی توسط فروشندگان طلا: گاهی اوقات سکه تقلبی یا غیربانکی توسط فروشندگان طلا خرید و فروش می شود که شکایتهای متعددی را درپی داشته است این قضیه علاوه بر تخلف صنفی ممکن است واجد وصف کیفری و قابل رسیدگی تحت مراجع مربوطه نیز باشد.
- فروش نگین بدل به جای اصل: گاهی ممکن است طلا فروشان سنگ ها و نگین های بدل را به جای نگین ها و سنگ های قیمتی و اصلی به کار برند . این مورد نیز از جمله تخلفات ارتکابی طلافروشان و قابل پیگیری می باشد
- فروش طلای دستدوم به جای نو توسط طلافروش: یکی دیگر از تخلفاتی که شاهد ارتکاب آن توسط طلافروشان بوده ایم فروش طلای استفاده شده به جای نو، می باشد که البته تشخیص طلای نو از دست دوم کمی کار سختی است ولی کارشناس به راحتیی می تواند این کار را انجام دهد.
حال سوال اینست که چنانچه قربانی چنین تخلفاتی توسط طلافروشان شدیم چه کنیم و چگونه و از چه مرجعی شکایت نماییم؟ در ادامه به این مساله خواهیم پرداخت.
چگونه از فروشندگان طلا شکایت کنیم؟
برای شکایت از فروشندگان طلا در ارتباط با تخلفاتی که در بالا ذکر شد، میبایست به سامانه اتحادیه طلا به ادرس http://estjt.ir/Complaints مراجعه نموده و اقدام به ثبت تخلف خود به صورت اینترنتی نمایید. توجه داشته باشید که برای ثبت تخلف خود میبایست مشخصات قطعه طلای خود را که در فاکتور درج شده همراه داشته باشید.
علاوه بر آن می توانید با شماره تماس ۹۵ _ ۶۶۳۴۰۰۹۴ ۰۲۱ در تهران و برای شهرستان شماره اتحادیه هر شهرستان را پیدا کرده و ارتباط برقرار کنید و تخلف خود را به صورت تلفنی شرح دهید لیکن جهت بهره مندی از رسیدگی و پیگیری بیشتر بهتر است اقدام به ثبت تخلف خود از طریق سامانه مربوطه نمایید.
شکایت از طلافروشان از طریق دادسرا:
اما ارتکاب برخی از تخلفات توسط صنف طلافروشان مشمول پیگیری کیفری و از طریق دادسرا می باشد که این تخلفات از جمله به شرح زیر می باشند:
- ارتکاب تقلب در فروش طلا به نحوی که دارای وصف کیفری باشد : در دادسرای محل طلا فروشی صالح به رسیدگی است.
- فروش طلای سرقتی توسط طلافروشی نیز در دادسرای محل طلافروشی قابل رسیدگی است.
آیا فروش طلای خارجی در بازار ایران جرم است؟
فروش مصنوعات خارجی در بازار ممنوع و تخلف محسوب میشود اما دیده شده است که در بسیاری از واحدهای صنفی مصنوعات داخلی که با طرح طلاهای ترک و ایتالیایی ساخته شده به اسم طلای خارجی به فروش می رسد که اگر این موضوع در فاکتور درج شود قطعا قابل پیگیری خواهد بود.
آیا خرید و فروش طلای دست دوم تخلف است؟
اگر به طلا و جنسی را خریداری شود و طی فاصله زمانی کوتاهی خریدار پشیمان از خرید شود، حتی بدون استفاده از طلا، آن را به فروشنده برگرداند، اجرت پرداخت و سودی که طلافروش برده است از جنس طلا کسر میشود و طلای به قیمت طلای کهنه از مشتری خریداری خواهد شد بیآن که طلافروش تخلفی کرده باشد.
البته طلافروش هم حق ندارد طلای نویی را که به قیمت طلای کهنه میخرد، دوباره به فرد دیگر بفروشد و این عمل خلاف قانون است.
خرید و فروش طلای کهنه قانونی نیست و اگر در مغازهای اینکار انجام شود جرم است.
در برخی موارد امکان تشخیص طلای کهنه از نو برای خریدار وجود ندارد و برخی از فروشندگان طلایی را که میخرند همان گونه میفروشند و ممکن است طلای دست دوم از سوی مغازهدار دوباره به فروش برسد.
اتحادیه هیچ مسئولیتی برای کارمزد سفارشات طلا ندارد
غالباً اجرت ساخت طلاجات سفارشی مشخص نیست و سازندگان به طور دلخواه اجرت کارهای سفارشی را به شما میگویند، تصمیم گیرنده شما هستید میتوانید آن کارمزد را برای ساخت سفارش خود قبول کنید یا نکنید یا طلافروشی را پیدا کنید که کارمزد پایینتر و مناسبتری برای ساخت سفارش شما دریافت کند. نکتهی مهم این است که متاسفانه اتحادیه چنین شکایاتی را رسیدگی نمیکند و اجرت و کارمزد کارهای سفارشی مثل ساخت دستبندهای چرم طلا را به عهدهی سازندگان گذاشته است. البته نگران نباشید یک قیمت پایه برای ساخت سفارشات وجود دارد که اغلب طلافروشان در بازار طلا آن قیمت پایه و اصطلاحاً قیمت عُرف را به مشتریان خود پیشنهاد میدهند اما امان از برخی از طلافروشیهای بالای شهر که با دریافت کارمزدهای گَزاف جیب مشتریان خود را خالی میکنند
قبل از خرید طلا حتماً بخوانید!
در همین امر خرید و فروش طلا! فقط کافیست کمی اطلاعات خود را از چگونگی خرید و فروش طلا بالا ببریم و در هنگام خرید یا فروش بیش از همیشه هوشیار باشیم و تمام جوانب را در نظر بگیریم و از حق خود به عنوان یک مشتری یا یک فروشنده استفاده کنیم چراکه اندکی تامل و دقت در هنگام خرید و فروش طلا بهتر است از وقتی که دیگر کار تمام شده و کاسهی چه کنم چه کنم دست گرفتهایم و به سراغ جایی میگردیم که شاید اندکی از حق ضایع شدهی خود را بتوانیم برگردانیم! پس قبل از خرید به این نکات خوب توجه کنید:
جواز کسب
از طلافروشیهایی خرید کنید که جواز کسب داشته باشند و زیر نظر اتحادیهی طلا باشند، همچنین طلافروشان موظفند تا جواز کسب خود را جایی بگذارند که در مقابل دید مشتریان باشد، علاوه بر همهی اینها مشتریان بهتر است دقت کنند تا این جواز مهر اتحادیه صنف فروشندگان و سازندگان طلا و جواهر را داشته باشد. جا دارد این را بگوییم که اگر از مغازههایی که زیر نظر اتحادیه نیستند شکایتی داشته باشید تا حدودی میتوان گفت که غیر ممکن است به شکایت شما رسیدگی شود چراکه اکثر فروشندگان متقلب و بدون جواز کسب مغازههایی اجارهای دارند و به ندرت میشود رد آنها را گرفت مگر آنکه بسیار بد شانس باشند!
فاکتور طلا
فاکتور طلا مهمترین موردی است که باید به آن توجه داشت، چراکه فاکتور هر قطعه طلا، سندی برای طلایتان است در نتیجه؛ بدون یک فاکتور معتبر هرگز نمیشود تخلفی را ثابت و ثبت کرد همچنین اتحادیه صنف طلافروشان و هیچ نهاد دیگری نیز در صورت نداشتن فاکتوری کامل نمیتواند به شکایات شما رسیدگی کند؛ پس در هنگام خرید طلا کمی حوصله کنید و از فروشنده بخواهید تمام مواردی که باید در یک فاکتور معتبر ذکر شود از جمله: اسم قطعه طلا، قیمت یک گرم طلا، قیمت کارمزد ساخت طلا ، عیار طلا ، برآورد قیمت تمام شدهی آن طلا و… را در فاکتور ثبت کند.
بسیاری از طلافروشان قیمت اجرت ساخت و قیمت یک گرم طلا را در فاکتور درج نمیکنند و ممکن است در صورتی که شما بخواهید این کار را انجام دهند، بد خُلقی کنند و بگویند جزو قانون و مقررات ما نیست و شاید هم در نهایت با عصبانیت به شما بگویند که اصلاً به شما طلا نمیفروشیم! اما بدانید این حق شماست که همه چیز را در فاکتور که سندی برای طلایتان است، درج شود؛ در این شرایط توصیه میکنیم از آن را طلافروشی خرید نکنید و حق خود را پایمال نکنید چراکه در صورت وجود تقلب این دست شماست که در حنا میماند چراکه فاکتوری کامل و دقیق از طلافروش دریافت نکردهاید!
شناختن راههای تقلب طلافروشان
این که شما بدانید طلافروشان متقلب از چه راههایی برای کلاه گذاشتن سر مشتریانشان وارد میشوند امری ضروری است، اکثر مشتریان طلا فکر میکنند تقلب طلافروشها زیر سر ترازو طلافروشان و ماشین حسابهای مخصوص طلافروشان است؛ اما باید بگوییم که این دو ابزار مهم طلافروشان از جانب بازرسان اتحادیه بررسی میشوند در نتیجه تخلفات طلافروشان از جای دیگریست که کمی هوشیاری و دقت میخواهد تا آنها را متوجه شویم، از جمله این تخلفات به شرح زیر است:
گرانفروشی:
نوسانات بازار طلا مهمترین متهم در این تخلف است و بهدلیل آنکه در سالهای اخیر قیمت طلا دقیقهای بالا و پایین میشد این مشکل هم شدت گرفت؛ همچنین با افزایش نوسانات بازار طلا، مردم رو به خرید طلا آوردند و مشتریان طلا بیش از هر موقع به خرید انواع مصنوعات طلا و مسکوکات طلا یا خرید طلای آب شده و شمشهای طلا رو آوردند و آب را برای یک سری از طلافروشان سودجو گِل آلودهتر کردند و باعث شدند که طلافروشان از این آشفتهبازار سود زیادی نصیبشان شود و با هر قیمت من در آوردی طلا را به بسیاری از مردم بفروشند.
کمفروشی:
یکی از مشکلاتی که برخی از خریدارها را راهی اتحادیه میکند، بحث کمفروشی از سوی طلافروشان است. بعضی از فروشندگان طلا از بیخبری مشتریها استفاده میکنند و طلا را با وزن کمتر از وزن توافقشده به فروش میرسانند؛ بهعنوان مثال ممکن است فردی برای انگشتری با وزن ۶ گرم پول بدهد اما خریدار به او انگشتری با گرم پایینتر بفروشد، به همین دلیل است که همیشه توصیه میکنیم که وزن را خودتان هم از روی ترازوی طلافروشان نگاه کنید و آن را با وزنی که در فاکتور مینویسند، تطبیق دهید.
خرید طلای قاچاق و عیار پایین:
این روزها در بعضی از ویترینهای طلافروشان طلاجات و مصنوعات طلای قاچاق دیده شده است که از کشورهای دیگری مثل ترکیه به بازارهای طلای ایران در شهرها و شهرستانهای مختلف قاچاق میشود؛ علاوه بر این از آنجا که عیار استاندارد کشورهای مختلف برای ساخت مصنوعات طلا با هم فرق دارد ممکن است طلاهایی که از کشورهای دیگر به ایران آورده میشود عیاری پایینتر از استاندارد عیار استاندارد در کشور ما باشد و فروشندهی طلا آن قطعه طلای قاچاق را به عنوان عیار استاندارد کشور ( یعنی عیار ۱۸ ) بفروشد و شما روحتان هم خبردار نشود تا زمانی که بخواهید آن طلا را بفروشید! آن وقت است که دیگر دست به دامن اتحادیه طلا شوید تا شاید بتوانید ضرری که متحمل شدهاید را جبران کنید.
همچنین گاهی اوقات دیده شده فروشندگان طلاهای قاچاق عیار پایین را به عنوان طلاهای خارجی با اجرت ساختهای نجومی نیز به ما قالب کنند، به همین دلیل توصیه میکنیم در هنگام خرید طلاهای خارجی حتماً عیار آن را به نحوی بسنجید تا از ۱۸ عیار بودن آن قطعه طلا مطمئن شوید.
سخن پایانی
امیدواریم با خواندن این مقاله در هنگام خرید طلا و جواهرات بیش از همیشه احتیاط کنید و همهی جوانب را در نظر بگیرید، چون همانطور که پیشتر گفتیم صنعت طلا و جواهر بسیار گسترده است و راههای تقلب در آن بیشمار! پس بهتر است برای خرید طلا و جواهر از همان ابتدا به نکاتی که اشاره کردیم توجه کنید تا اسیر اتحادیه و پیگیری و اینجور حرفها نشوید.