فرار مالیاتی چیست؟ مجازات جرم فرار مالیاتی و جرئیات آن
امروزه فارغ از توسعه یافتن یا در حال پیشرفت بودن جامعه های مختلف، دو مقوله فرار مالیاتی و اجتناب مالیاتی سایه سنگین خویش را بر جوامع گسترانیده است. درست است که در دید اول میتوان فرار مالیاتی را یک سرپیچی و رفتار غیرقانونی تصور کرد و اجتناب مالیاتی را رفتاری کاملاً قانون مدارانه دانست، اما آنچه از دید تیزبینانه مجریان امر دور نخواهد ماند، این واقعیت میباشد که هر دوی این اعمال باهدف فرار از بدهیهای مالیاتی صورت میگیرد و در واقع همانقدر که فرار مالیاتی در جهت اخفای درآمد و نادیده گرفتن بدهی مالیاتی و با تلاش گریختن از پرداخت مالیات انجام میگیرد، اجتناب مالیاتی نیز کمک گرفتن از روزنههای قانون مالیات و محاسبه آن بهگونهای است که درنتیجه کاهش میزان بدهی مالیاتی را به دنبال داشته باشد.
مالیات از بحثهای اصلی کسبوکار است و اغلب موسسات و شرکتها درگیر آن هستند. خیلی از افراد سعی میکنند به گونهای فرار مالیاتی داشته باشند و از پرداخت آن امتناع کنند.
در مقاله اظهارنامه مالیاتی به صورت مفصل در مورد اظهارنامه و خوداظهاری و آموزش تهیه و ارسال اظهارنامه صحبت کردیم و در این مطلب نخست در مورد فرار مالیاتی و انواع آن اطلاعاتی را کسب میکنیم و سپس به مسائل جزئیتر مانند مجازاتهای فرار مالیاتی، تفاوت فرار مالیاتی و اجتناب مالیاتی و راهکارهای مبارزه با فرار مالیاتی میپردازیم. پس بیایید نخست از تعریف فرار مالیاتی شروع کنیم.
فرار مالیاتی چیست؟
درآمدهای مالیاتی یکی از مهمترین منابع در بودجه اکثر کشورها بهویژه کشورهای توسعهیافته میباشد و بهعنوان یک شاخص اقتصادی مهم در نظر گرفته شده است. حجـم و مقدار درآمدهای مالیاتی در منابع بودجه، نشاندهنده سلامت اقتصادی کشورها میباشد و نقطه قوت سیستم اقتصادی هر کشوری، شفافیت و سلامت نظام اقتصادی از طریق اتکا به منابع و درآمدهای مالیاتی است.
به هر فعالیت یا تلاشی که در جهت پرداخت نکردن مالیات یا پرداخت کمتر از میزان واقعی آن انجام شود، فرار مالیاتی گفته میشود.
این پدیده نامطلوب به روشهای گوناگون مانند عدم ارائه اطلاعات صحیح به بازرسان مالیاتی در رابطه با میزان سود یا پرداخت رشوه بهمنظور عدم محاسبه میزان واقعی مالیات انجام میشود.
انواع فرارهای مالیاتی کدام می باشد؟
همانطور که بیان کردیم فرار مالیاتی به هر نوع اقدام اشخاص یا سازمانها جهت عدم پرداخت مالیات یا کاهش آن گفته میشود. مالیات انواع متفاوتی دارد و هر یک روش های فرار مالیاتیِ مربوط به خود را دارند.
در ایران دو گروه مالیات وجود دارد. مالیات مستقیم که بر مواردی چون دارایی افراد یا سازمانها تعلق میگیرد و دیگری مالیات غیرمستقیم که برای محصولات، کالاها و خدمات محاسبه میشود. فرار مالیاتی میتواند به روشهای مختلفی انجام شود.
انواع مالیات راه های فرار مالیاتی مربوط به خود را دارند
به عنوان مثال برخی با افزایش هزینهها به مقداری بیش از میزان واقعی و افرادی نیز با پنهان کردن درآمد واقعی خود، اقدام به فرار مالیاتی میکنند. برخی از این روشها به شرح زیر است.
بر اساس قانون اگر شخصی با آگاهی و با قصد فرار از پرداخت مالیات، مرتکب رفتارهای زیر شود، مرتکب این جرم شده است.
در ادامه به چند مورد از انواع فرار مالیاتی اشاره میکنیم.
- ساختن کد اقتصادی جعلی
- ارائه ترازنامه و حساب سود و زیان یا دفاتر اسناد ساختگی
- اگر برای سه سال متوالی اظهارنامه مالیاتی و ترازنامه و حساب سود و زیان خود را به مراجع ذیربط ارائه نکند.
- اگر فعالیت اقتصادی و روشهای کسب درآمد خود را پنهان کند.
- در صورتی که مانع از آن شود که مأموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی و اقتصادی او دسترسی داشته باشند.
- اگر معاملات و قراردادهای تجاری خود را با نام افراد دیگری انجام دهید.
- در صورتی که از کارت بازرگانی افراد دیگر به قصد فرار مالیاتی استفاده کند.
- اگر با عقد قرارداد صوری و ارائه برگ خریدهای ساختگی، قصد پنهان کردن درآمد واقعی خود را داشته باشد.
- دستکاری مقدار و قیمت کالای خریداریشده
- جایگزین کردن مواد اولیه ارزانقیمت بهجای مواد گران قیمت
- اگر فعالیتهای خود را بهگونهای جلوه دهید که گویی مشمول معافیت مالیاتی هستید.
- ارائه صورتحسابهای خرید مواد اولیه و دیگر کالاهای مصرفی بیش از یکبار به منظور افزایش غیرواقعی هزینهها
اعتراض به مالیات
رأی صادره هیئت حل اختلاف اعتراض داشته باشد، هم فرد مالیات دهنده و هم اداره امور مالیاتی مکلف هستند که طبق ماده ۲۵۱ قانون مالیات های مستقیم شکایتی را به شورای عالی مالیاتی ارائه دهند و درخواست ابطال رأی و رقم مالیات در نظر گرفته شده را بدهند. این کار باید طی مدت یک ماه از تصمیم نهایی هیئت حل اختلاف مالیاتی، منوط به قوانین و مقررات مربوطه انجام شود.
طریقه اقدام
شکایت باید به شکلی جداگانه و در فرم مخصوصی نوشته شود، شما می توانید این فرم و توضیحات پرونده را از کارشناس امور مالیاتی محل دریافت کنید.موارد زیر برای نوشتن شکایت بر روی فرم توصیه می شود:
- شکایت باید مختصر و فاقد الفاظ و عبارات و تفصیل باشد.
- خلاصه ای از پیشنهاد دفاعیه را در بخش مربوطه بنویسید.
- متن شکایت باید با توجه به نوع مشکلات و مسائلی که به وجود آمده نوشته شود.
- تمام شواهد و دلایل مؤید شکایت را پیوست کنید.