شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام
امروزه با بیشتر شدن تعداد فروشگاه های اینترنتی خرید از این فروشگاه ها مورد توجه بسیاری قرار گرفته است . به جهت مزایای حق انتخاب و سنجش قیمت ها ، صرفه جویی در زمان ، انرژی ، سهولت دسترسی 24 ساعته ، روز به روز خریداران فروشگاه های اینترنتی بیشتر میشود .بنابراین با گسترش خرید و فروش به تبع خطاها و مسائلی همانند معیوب بودن یا عدم تحویل جنس در این باره به وجود می آید.
برای پیگیری مسائل به وجود آمده در این روش از خرید و فروش و حل آن ها ، به سه روش می توان جهت شکایت از فروشگاه اینترنتی اقدام نمود که در زیر به طور جداگانه توضیح داده خواهد شد. به همین علت در این مطلب به ارزیابی شکایت از روش سامانه نماد اعتماد الکترونیکی و شکایت از طریق پلیس فتا و شکایت از طریق مرجع قضایی می پردازیم .
شکایت از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی
همانگونه که گفتیم فروشگاه های اینترنتی با حجم بالایی از مبادلات روزانه ، نقش اساسی در نظام اقتصادی کشور اعمال می کنند ؛ بنابراین طبیعی میباشد که طریقه و روش شکایت از کلاهبرداری اینترنتی این نوع فروشگاه ها دارای اقسام گوناگونی باشد.
یکی از مهمترین روش های شکایت از فروشگاه های کسب و کار اینترنتی ، از طریق سامانه ای میباشد که به طور تخصصی بدین منظور ایجاد گردیده است. این سامانه تحت عنوان سامانه نماد اعتماد الکترونیکی enamad.ir شناخته شده است .
جهت شکایت از روش سامانه نماد اعتماد الکترونیکی، فروشگاه اینترنتی میبایست دارای نماد اعتماد الکترونیکی باشد که نماد اعتماد الکترونیکی، توسط مرکز توسعه تجارت به سایت های دارای صلاحیت اعطا می گردد. هدف از ایجاد این سامانه ، به وجود آوردن اعتماد و اطمینان در میان کاربران خدمات الکترونیکی می باشد .
حال جهت شکایت از وبسایتی که این نماد را دارد چه کار انجام دهیم؟
۱. وارد سایت نماد اعتماد الکترونیکی به آدرس www.enemad.ir شوید.
۲. گزینه «شکایت از کسب و کار »را انتخاب کنید.
۳. اطلاعات خواسته شده را به منظور ثبت نام وارد کنید.
۴. در پنل کاربری، گزینه شکایت را انتخاب کنید و از بین سه گزینه، گزینه ارسال شکایت را انتخاب کنید.
۵. در این قسمت اطلاعاتی درباره نام دامنه سایت متخلف، شماره فاکتور یا کد رهگیری خرید و نوع تخلف سایت مورد نظر از شما خواسته میشود.
۶. هر اطلاعات یا سندی مانند اسکرین شات پرداخت، رسید بانکی و… دارید بارگذاری کنید و در بخش توضیحات هم هرچیزی که به پیگیری تخلف کمک میکند بیاورید.
این گزارش به سایت متخلف ارجاع داده میشود و آن را موظف به پاسخگویی میکند.
شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام
در بخش قبلی به توضیح روش شکایت از فروشگاه های اینترنتی از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی را بررسی کردیم. با این حال ، روش ذکر شده تنها راه شکایت از فروشگاه های اینترنتی نمی باشد . یکی دیگر از روش های شکایت از فروشگاه های اینترنتی ، شکایت از طریق پلیس فتا می باشد .
پلیس فتا به طور تخصصی و از راه تجهیز منابع گوناگون همچون نیروی انسانی ، دانش و تجهیزات لازم نسبت به تأمین امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات با رویکرد مقابله با جرایم از طریق پیش بینی ، پیشگیری و کشف جرایم اقدامات لازم را انجام می دهد .
سایت پلیس فتا را باز کنید و در همان ابتدا عضو سایت شوید. اطلاعات لازم را وارد کنید و با نام کاربریتان مرحله به مرحله این اقدامات را انجام دهید:
۱. از نوار بالای سایت پلیس فتا وارد بخش «خدمات الکترونیکی» شوید.
۲. از پنجرهای که زیر آن باز میشود، گزینه «ثبت گزارش مردمی» را انتخاب کنید.
شش گزینه در مقابل شماست: گفتگوی آنلاین، ارتباط آفلاین، گزارش تخلف وبسایت، گزارش تخلف شبکه اجتماعی، گزارش تخلف نرمافزار و بازی، گزارش تخلف پیامک و پست الکترونیکی.
۳. گزینه «گزارش تخلف وبسایت» برای گزارش سایتهاییست که از قوانین و مقررات کشور تخطی کردهاند، مرتکب کلاهبرداری شدهاند، درگاه فیشینگ طراحی کردهاند یا محتوای مجرمانه منتشر کردهاند. در اینجا میتوانید این سایتها را گزارش کنید.
۴. گزینه «گزارش تخلف شبکه اجتماعی» مربوط است به تخلفات و کلاهبرداریهایی که به واسطه شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام، تلگرام و… اتفاق افتادهاند. مثلا پیجهایی که اقدام به فروش کالای تقلبی میکنند یا بعد از دریافت پول متواری میشوند یا کانالهای متخلف در تلگرام، مزاحمتها، اخاذی و دیگر تخلفات از طریق شبکههای اجتماعی از این طریق قابل گزارشاند.
۵. اطلاعات خواسته شده راجع به فروشگاه با سایت متخلف را وارد کنید، عکس درخواست شده را بارگذاری و گزارشتان را ثبت کنید.
همانگونه که خود سایت پلیس فتا هم بیان کرده، این روش شکایت از پیج فروش اینترنتی نمیباشد و تنها ثبت گزارش است اما همین گزارشها هم چنانچه تعدادشان زیاد باشد شانس رسیدگی به آن بیشتر میشود پس حتما تخلفاتی که میبینید،گزارش نمایید.
شکایت از طریق مرجع قضایی
علاوه بر روش های بیان شده در بخش های قبلی ، راه دیگری نیز برای ثبت شکایت نسبت به عملکرد فروشگاه های اینترنتی وجود دارد که در مقایسه با روش های قبلی ، دارای مراحل طولانی تری دارد و در حقیقت ، این روش را می توان تحت عنوان روش قضایی جهت شکایت از تخلفات فروشگاه های اینترنتی نامگذاری نمود .
در این روش ، جهت شکایت از فروشگاه های اینترنتی ، شخص شاکی بایستی با داشتن مدارک کافی از جمله رسید واریز وجه و ….. به دادسرای جرایم رایانه ای در تهران و به دادسرای محل سکونت خود در سایر شهرستان ها مراجعه نماید و شکایت خود را با نوشتن شکواییه مطرح نماید .
دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 31 تهران ملقب به دادسرای رسیدگی به جرائم اینترنتی میباشد که مسئولیت رسیدگی به جرائم مربوط به تخلفات در حوزه فضای مجازی است. این دادسرای تخصصی برای رسیدگی به جرائم رایانهای و فن آوری اطلاعات و ارتباطات و رسیدگی به پروندههای شرکت های هرمی و شکایات مربوط به اینترنت ایجاد شده است .
کدام روش شکایت از سایت های فروش اینترنتی موثرتر است؟
ثبت شکایت از سایت های فروش اینترنتی با ۳ روش شکایت کیفری، پلیس فتا و یا سامانه تخصصی نماد اعتماد الکترونیکی امکانپذیر میباشد. هر کدام از راه های شکایت از فروشگاه های اینترنتی شرایط و مزایای مخصوص به خود را دارند که با اعتنا به اوضاع و احوال خاص شخص متضرر میتوان از یک کدام از این روشها استفاده نمود.
قبل از شکایت از پیج فروش اینترنتی به چه نکاتی دقت کنیم؟
حتما رسید پرداخت خود را نگهداری کنید و از آن عکس بگیرید. در صورتی با اپلیکیشنهای موبایلی یا درگاههای آنلاین پرداخت کردهاید از آن اسکرین شات بگیرید و نگه دارید.
پیامهایی که میان شما و فروشنده رد و بدل گردیده است را نگهداری کنید. امکان دارد فروشنده شما را بلاک یا پیج را پاک نماید بنابراین همیشه این پیامها را جایی ذخیره کنید.
نمونه شکواییه شکایت از پیج اینستاگرام
- عنوان شکایت: کلاهبرداری رایانه ای
- دلایل: ۱- رسیدهای پرداخت ۲- پیامهای تلگرام / واتس اپ/ دایرکت اینستاگرام ۳- کارت ملی
- زمان وقوع جرم: فروردین ۱۳۹۹
- مکان وقوع جرم: بستر اینستاگرام
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۱ تهران (دادسرای جرائم رایانهای)
با سلام
احتراماً؛ به استحضار عالی میرساند:
اینجانب در اواخر سال گذشته طی تبلیغات اینستاگرامی مشتکی عنه جهت خرید از پیج اینستاگرامی: …….. در تاریخ ……… جمعاً مبلغ پنج میلیون تومان به حساب فردی به نام …… به شماره کارت ….. واریز نمودم.
اما متاسفانه با گذشت حدود ۲ ماه خبری از اجناس وعده داده شده نیست.
این شخص با ظاهر سازی و انجام اعمال متقلبانه در قالب تبلیغات مختلف خود را فروشنده لباسهای ارزان قیمت معرفی میکند و بدون اینکه کالایی تحویل دهد با گرفتن سفارشهای متعدد صرفاً از افراد مختلف پول میگیرد.
بنابراین به موجب ماده ۱۰۷ قانون آیین دادرسی کیفری بنده تقاضای تامین خواسته بصورت فوری و به صورت انسداد حساب مشتکی عنه به شماره مذکور را به میزان واریزی دارم.
همچنین، به موجب ماده ۱۳ قانون جرائم رایانهای تقاضای مجازات این فرد را به عنوان کلاهبردار رایانهای مینمایم.
شکایت علیه پیج اینستاگرامی چقدر زمان میبرد؟
با توجه به حجم پروندهها و با توجه به اینکه متاسفانه روز به روز بروز این اتفاقات در فضای مجازی باید بیان کرد که به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست و نمیتوان زمان دقیقی را بیان کرد.
برای شکایت از پیج اینستاگرامی چه مدارکی باید به همراه داشته باشم؟
جهت شکایت شما میبایست که همه مدارک و مستنداتی را که دارید ارائه نمایید و آنها را ضمیمه پروندهتان کنید و توجه داشته باشید که بر اساس ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی، برای اثبات این عمل، از اقرار شهادت، قسامه و سوگند باید استفاده نمود.
چطور خودمان را در مقابل کلاهبرداری پیجهای فروش اینترنتی ایمن کنیم؟
در واقع پیشگیری بهتر از درمان میباشد. چرا باید خودمان را به دامی بیندازیم که درآمدن از آن سخت و زمان بر است؟
به غیر از سایتهایی که خودشان درگاه پرداخت معتبر دارند، از هر جایی که میخواهید خرید نمایید اما پرداختتان را به روش پرداخت امن انجام دهید.
خرید از هر پیج اینستاگرامی، تلگرامی، وبسایت، سرویس دیوار، شیپور و… چنانچه به روش ایمن مانند استفاده از سپارکس انجام گیرد دیگر نه خبری از بلاک شده هست، نه بیعانه دادن، نه ناپدید شدن پیج فروشگاه. سروکارتان هم به پلیس و نحوه شکایت از پیج فروش اینترنتی نمیافتد.