انواع خلافی خودرو و چگونگی استعلام و پرداخت آن
با اینکه همه ما به طور معمول سعی میکنیم قوانین را رعایت کنیم اما با این وجود، خلافی خودرو و رانندگی همچنان بسیار زیاد است. این گونه خطاها ممکن است حتی از اشخاص بسیار قانونمند نیز سرباز زنند. برخی از تخلفات رانندگی نسبت به دیگر خطاها جدیتر میباشند؛ بنابراین طبیعی است که پلیس برای آنان جرایم سنگین تری را در نظر بگیرد. این جرایم رانندگی میتوانند حتی به روانه شدن فرد متخلف به زندان و خوردن آب خنک منجر گردد. اطلاع از قوانین رانندگی و جرایم مربوط به نقض آن ها از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. با یادگیری این قوانین، احتیاط رانندگان بیشتر و میزان خلافی کمتر خواهد شد.
عوارض شهرداری خودرو از جمله عوارض و مالیاتهای شهریای به حساب میآید که تجمیع آنها صرف هزینههای مدیریت و نگهداری و بهبودبخشی شهرها و خیابانها میشود و پرداخت نکردن آن از سوی شهروندان ارائه خدمات شهری و درآمدهای ثابت شهرداری را به وقفه میاندازد.
متاسفانه به دلیل ضعفهای ریشهدار و عمیق مدیریتی و عدم ایجاد اطمینان در میان شهروندان و بعلاوه کاستیها و کمبودهای پیچیده فرهنگی -همه و همه- دست به دست هم داده و موضوع چنین عوارض و مالیاتهایی را در حد دریافت پولی به اجبار برای فروش خودرو یا درآوردن آن از پارکینگهای بعد از متوقف شدن خودرو تقلیل داده است.
پس در این مقاله در صدد هستیم که موضوعات مربوط به عوارض شهرداری خودرو و جریمه رانندگی: انواع خلافی خودرو، استعلام و پرداخت خلافی خودرو را مورد بررسی قرار دهیم. شاید بتوان با پیشگیری از آنها، رانندگی قانونمندتری داشته و از هزینه ها و رخدادهای مربوط به تخلفات رانندگی جلوگیری نماییم.
خلافی خودرو چیست؟
تمام تخلفات و نقض قوانین رانندگی که افراد با وسیله نقلیه خود مرتکب میشوند خلافی خودرو میباشد. این موارد، در پرونده خودروی شما نزد نیروی انتظامی ثبت میگردد. بعضی از این خطاهای رانندگی جریمه دارند. با یپشرفت تکنولوژی پلیس هم در ثبت و ضبط جرایم رانندگی دقیق و عمیق تر عمل میکند. گواه این مطلب نصب دوربین های کنترل سرعت است: هر راننده که پایش را چند دقیقه روی کلاژ و دنده بگذارد( حتی در مسیرهای کوتاه) نیز آن را تجربه می کند. اطلاعات میزان تخلفات رانندگی در سیستمهای راهنمایی و رانندگی ثبت می گردد و روش ها و اپلیکیشن های مختلفی برای بررسی آنان وجود دارد.
زندگی روزمره و پردغدغه امروز بسیاری از افراد را اهمال کار کرده است و رانندگانی یافت میشوند که پرداخت جرایم خود را به عقب بیاندازند. پلیس هم که خیر الماکرین دوران است، از همان ابتدا احتمال دو برابر شدن جرایم رانندگی را بعد از مدت معین لحاظ کرده است. قوز بالاقوز دیگر نیز توقیف خودرو و انتقال آن به پارکینگ راهنمایی و رانندگی در صورت رسیدن خلافی به مبلغ بیش از یک میلیون تومان است.
چرا اطلاعات خلافی خودرو مهم هستند؟
- بعضی از جرایم خطرآفرین رانندگی علاوه بر جریمه نقدی، نمره منفی نیز دارند که در صورت رسیدن نمره منفی به حد نصاب، امکان جلب گواهینامه فرد وجود دارد.
- عدم پرداخت جریمه خلافی ماشین، دو برابر شدن آن را در پی دارد که بار مالی راننده مقصر را سنگین تر میکند.
- هنگام نقل و انتقال سند خودرو یا فروش آن، خلافی خودرو باید صفر شود. لذا استعلام و پرداخت خلافی خودرو اهمیت مییابد.
انواع جریمه خودرو چیست؟
همانگونه که از گفته های بخش قبلی پیداست، استعلام خلافی خودرو یکی از دغدغههای اکثر رانندگان است. جرایم رانندگی انواع گوناگونی دارند.جالب است بدانید که ۴ نوع جریمه خودرو وجود دارد که عبارتند از تسلیمی، الصاقی، دوربینی و دوبرگی. اگر برای اولین بار قصد گرفتن خلافی ماشین خود را دارید این سوال برایتان ایجاد میشود که چگونه از آن مطلع شویم؟ یا اینکه چه راهکارهایی برای کم کردن آن وجود دارد؟ آیا برای استعلام خلافی نرمافزاری وجود دارد؟ پس در ابتدا بهتر است درباره این ۴ نوع جریمه خودرو، اطلاعات بیشتری کسب کنیم:
جریمه مادی خلافی رانندگی
جریمه مادی ماشین در واقع همان سبک قدیمی جریمه کردن است. چنانچه در رانندگی، تخلفی از شما سرباز زند، فیش کاغذی مبلغ میزان جریمه صادر میشود. اگر افسر پلیس در نزدیکیتان بود، قبض جریمه به شما تحویل میشود، این جریمه در پرونده سوابق رانندگی شما نیز ثبت میگردد. در هنگام مراجعه تان به سامانههایی که در ادامه مطرح میکنیم، خود و میزان جریمه را میتوانید مشاهده نمایید.
جریمه نمره منفی
برخی رانندگان برای جریمه مادی ماشین خود ارزشی قائل نیستند؛ بدین ترتیب، پلیس برای سختگیری بیشتر، قوانین نمره منفی را در رانندگی لحاظ میکند. یعنی: علاوه بر جریمه مادی، نمره منفی خلاف به شما تعلق میگیرد. هر سطح از امتیاز منفی با سطح مشخصی از پیامدها همراه است.
اگر امتیاز منفی رانندگی شما به ۳۰ برسد، گواهینامه رانندگی به مدت ۳ ماه توقیف میشود. همان طور که میدانید، نداشتن گواهینامه به معنای عدم امکان نشستن پشت فرمان و رانندگی است. اگر شما در این شرایط پشت رل بنشینید و از بدشانسی، تصادفی را نیز تجربه کنید، بیمه شخص ثالث هیچ خسارتی را به شما پرداخت نخواهد کرد.اگر برای بار دوم، تعداد نمرات منفی شما به ۲۵ مورد برسد، گواهینامهتان به مدت طولانیتر شش ماه توقیف میشود و نمیتوانید رانندگی کنید. رسیدن امتیاز منفی رانندگی شما به ۲۰ با پیامد بسیار ناراحت کنندهای همراه است: باطل شدن گواهینامه رانندگی. خدا به دادتان برسد!!! چون باطل شدن گواهینامه همانا و دویدن و رفتن سر کلاس رانندگی و آزمون آیین نامه و شهری همان.
جریمه توقیف خودرو
یک دسته از خلافها هم وجود دارند که با توقیف بی برو و برگرد خودرو همراهند. در چنین شرایطی، علاوه بر عدم امکان رانندگی ، شما باید جریمه توقیف خودرو را نیز بپردازید.مثالهای این جرایم رانندگی:
- تصادفات منجر به جرح فوت
- نداشتن بیمهنامه شخص ثالث
- ارتکاب همزمان دو تخلف
- هرگونه حرکات نمایشی مانند دور زدن در جا
- مستی یا استفاده از مواد مخدر و روانگردان
- رانندگی با وسیله نقلیه فاقد مدارک
هستند. در جرایم توقیف خودرو، راننده باید کار و زندگی خود را کنار بگذارد، علاوه بر پرداخت مفاصا حساب تخلفات رانندگی، با ارائه اصل مدارک:
- مالکیت یا وکالت نامه رسمی
- همچنین اصل قبض پارکینگ
به ستادهای ترخیص، نسبت به آزادسازی وسیله نقلیه خود اقدام نماید.

چگونه پلیس خودروی شما را جریمه می کند؟
نیروی انتظامی از شیوههای متنوعی برای ثبت جرایم رانندگی استفاده میکند:
روش ثبت خلافی با دوربین
امروزه با مکانیزه شدن تجهیزات، بسیاری از فرایندهای کنترلی راحتتر شده اند. دوربینهای ثبت تخلف رانندگی به عنوان دستیار پلیس راهور کار میکنند.این دوربینها بسته به هدف و کارکرد خود، یک سیستم نظارتی هوشمند برای کنترل ترافیک و ثبت تخلفات رانندگی هستند. برخی از این دوربینها، پلاک خودروهای خاطی را ثبت میکنند و برخی دیگرسرعت خودروها را بررسی و ثبت میکنند. بسته به اینکه چه تکنولوژی دوربین، کارایی و عملکرد دوربین متفاوت است.
در صورت چشم پوشی از شیطنت رانندگانی که موانعی برای دیده نشدن پلاک خودرو به صورت عمدی پدید میآورند، ایده ثبت خلافی با دوربین سبب تاثیرات مثبتی در رانندگی افراد شده است: بعضی رانندگان از ترس جریمه و دوربین از بسیاری از تخلفات چون رد شدن از محدوده، طرح دوربین های زوج و فرد اجتناب می کنند. همچنین، بسیاری از کاربران ترافیک با اجرایی شدن طرح ثبت تخلف سرعت و سبقت غیر مجاز توسط دوربین ها، با همان سرعت مطمئنه و پیشنهاد شده رانندگی کنند.
روش تسلیمی برگه جریمه رانندگی
در روش تسلیمی برگه خلافی، همانگونه که از نامش پیداست، پلیس برگه جریمه را با مشخصات راننده و گواهینامه، مشخصات خودرو، نوع تخلف، محل و زمان تخلف و مشخصات افسرتکمیل میکند و به راننده تحویل میدهد.
چرا اعتراض کنیم وقتی امکان اعتراض برای جریمههای تسلیمی وجود ندارد؟؟ در این روش احتمال بروز خطا در بررسی تخلف پایین است؛ از طرف دیگر، خود راننده نیز شاهد و ناظر ماجرا است! جالب است بدانید اگر جریمه تسلیمی پرداخت نشود، پس از گذشت ۶۰ روز، ۲ برابر خواهد شد.
روش خودداری از گرفتن قبض جریمه
همه ما تجربه دیدن پلیس راهور را در کنار جاده یا خیابان داشتهایم. این قشر زحمتکش جامعه به کنترل و تسهیل ترافیک میپردازند. گاهی نیز هشدارهایی به رانندگان خاطی میدهند. این هشدار میتواند در قالب درخواست کنار زدن راننده خلافکار در کنارگذر مسیر باشد. ولی برخی رانندگان خامی کرده و به هشدار پلیس نیروی انتظامی توجه نمیکنند. این اشتباه رانندگان به جریمه منجر خواهد شد. بعضی صاحبان خودرو هم به کنار گذر میروند ولی جریمه را نمیپذیرند. هر دوی این واکنشها سبب تشدید جرایم میگردد.
روش الصاقی برگه جریمه رانندگی
در این روش، شما مرتکب تخلف رانندگی نظیر پارک ممنوع میشوید؛ ولی پلیس هنگام جریمه میبیند که جا تر است و بچه نیست. بنابراین پلیس قبض جریمه را صادر کرده و در زیر شیشه برف پاک کن قرار میدهد. شما هنگام برگشت به خودرو، جریمه را مشاهده کرده و حالتان گرفته میشود.
ممکن است در این شرایط به این فکر بیفتید که آیا امکان دارد به این جریمه اعتراض کرد؟ در پاسخ باید گفت بله امکان اعتراض به این جریمه وجود دارد اما این که نتیجه موفقیت آمیزی داشته باشد بعید به نظر میرسد.زیرا خوشبختانه یا برابر با شانس بد شما افسر به اندازهای زمان داشته که تخلف مربوطه را بررسی نماید. اگر شما از پرداخت جریمه الصاقی سرپوشی کنید یا در زمان تعیین شده اقدام به پرداخت آن نکنید، میزان جریمه دوبرابر خواهد شد.
روش دو برگی جریمه رانندگی
گاهی طبق روش خودداری، پلیس برگه جریمه را صادر کرده و به راننده فرمان ایست میدهد. ولی راننده سهوا یا عمدا خودرو را برای دریافت برگه جریمه متوقف نمیکند. در این شرایط، افسر راهور دو برگه جریمه را پر میکند. برگه اول به جریمه رانندگی و برگه جریمه دوم به عدم توجه راننده به فرمان پلیس مربوط است.
جریمه کرونایی خودرو
شاید با خواندن این تیتر یک آه از ته دل بکشید و یاد جریمههایی بیفتید که در دورهی کرونا برای خودروی شما درنظر گرفته شده است. حالا خبر خوب این است که دیگر خبری از محدودیتهای شبانه نیست. در خصوص محدودیتهای بین استانی، اجازه تردد به استانهایی با رنگ قرمز و نارنجی هنوز وجود ندارد.
جریمههای کروناییست که دارای دو دستهی جریمههای تردد درون شهری و بین شهریست، در زیر هر یک از آنها را توضیح خواهیم داد:
جریمه کرونایی تردد درون شهری
هنگامی که ساعت ۱۰ شب تا ۳ عصر در خیابانها بیهدف چرخ میزدید، دوربینهای وظیفه شناس از خودروی شما عکسبرداری کرده و ۲۰۰ هزاز تومان ناقابل را برای جیب شما درنظر میگرفتند. البته در بار اول، پیامک جریمه خودرو کرونا فقط شامل یک متن هشدار بود. هرچند دیگر این جریمه و محدودیت برداشته شده است؛ اما ممکن است که با تشدید مجدد کرونا، باز این محدودیت برگردد.
جریمه کرونایی تردد بین شهری
چقدر در رسانههای اجتماعی، در صدا و سیما، از زبان پرستاران و پرشکان شنیدهایم که نباید به شهرهایی که کرونا امانشان را بریده و در وضعیت قرمز قرار دارند سفر کنیم. آنقدر گوش ندادیم و بیتفاوت از کنار این بیماری و خطراتش گذشتیم تا برایمان جریمه ۱ میلیونی درنظر گرفتند! در حقیقت وقتی با پلاک غیربومی در شهرهای قرمز کرونایی تردد داشته باشیم باید سر کیسه را شل کرده و یک میلیون تومان را پرداخت نماییم.گاهی اوقات مثل مرداد ماه ۱۴۰۰ با شیوع وحشتناک کرونای دلتا، حتی اجازه عبور نیز داده نمیشود. پس اگر اهل سفر با خودرو هستید، در صورت رعایت نکردن این مسئله، در هنگام استعلام خلافی خودرو کرونا تعجب نکنید. برای اینکه قانون را رعایت نکردید.
به هر حال، بهتر است که الآن استعلام جریمه خودرو کرونا را بگیرید. با اینکه محدودیت ها برداشته شده است؛ به هر حال جریمههای قبل هنوز پابرجا هستند.
استعلام خلافی خودرو
افراد با همه تخلفهای رانندگی آشنایی ندارند یا اصلا در هنگام ارتکاب خلافی، متوجه عمل خود نیستند. خطای افسران هم در خواندن پلاک خودروها اجتنابناپذیر است.بنابراین برای مواجه نشدن با مبلغ سنگین خلافی های خودرویتان، استعلام و پرداخت به موقع آن ها ضرورت مییابد. علاوه بر سنگین شدن مبالغ جرایمی که از آنها خبرندارید، این احتمال هم وجود دارد که روزی که بساط سفر لذت بخش خود را چیده و دل به جاده سپردهاید، ناگهان پلیس خودروی شما را به علت جرایم سنگین توقیف کند و کیف شما ناکوک شود.
با اجرای طرح کنترل آلودگی هوا از تابستان ۹۸ نیز حساسیت نسبت به پرداخت به موقع قبض جریمه ماشین بیشتر شده است. پس گوش به زنگ بودن در استعلام و پرداخت جرایم منطقی به نظر میرسد. شاید این سوال به ذهنتان برسد که روشهای استعلام میزان خلافی خودرو چیست؟ چگونه جریمهها را پرداخت کنیم؟ پس کمی صبر کنید که به همه سوالاتتان جواب می دهیم:
روشهای استعلام خلافی خودرو
برای استعلام و پرداخت خلافی خودرو، شیوههای مختلفی وجود دارد که مورد بررسی قرار میدهیم:
مراجعه حضوری به مراکز پلیس +۱۰
در بالا به اهمیت استعلام و پرداخت جریمه تخلف اتومبیل اشاره کردیم. اطلاعات درباره نحوه دریافت خلافی خودرو قبلا که استفاده از اینترنت و اعتماد به آن چندان رایج نبود، افراد برای دریافت خلافی به یکی از مراکز پلیس +۱۰ رفته و با پرداخت مبلغی مشخص( ۳۰ هزار تومان درسال ۹۹) صورت ریز خلافی وسیله نقلیه خود را دریافت میکردید. برای پرداخت خلافی میتوانید از دستگاه پوز موجود در دفاتر پلیس+10 استفاده کنید. در صورت قطع بودن سیستم پوز، باید به یکی از شعب بانک ملی مراجعه کرده یا از طریق ATM استفاده کنید.
خودتان صاحب اختیارید! اما اگر میدانید که میزان جریمه خودرویتان بالای یک میلیون تومان است مراجعه به دفاتر پلیس + ۱۰ چیزی جز تحمل صفهای طولانی و معطل شدن برایتان ندارد! اگر علاقهمندبه مراجعه حضوری هستید، میتوانید به مراکز راهنمایی ورانندگی برای رفع این مشکل مراجعه کنید.

مدارک موردنیاز برای پرداخت حضوری جرایم رانندگی :
- اصل کارت شناسایی مالک خودرو
- سند مالکیت خودرو
- بیمهنامه شخص ثالث
بیمه شخص ثالث خودرو، بیمهای دارای اجبار قانونی است. این بیمه، خسارات جانی و مالی اشخاص ثالث را در تصادفات و خسارات جاده ای جبران میکند. البته بیمه دیگری نیز برای خودرو با عنوان بیمه بدنه وجود دارد. این بیمه اختیاری است و فقط خسارات مالی بدنه خودروی مقصر را جبران میکند. این بیمه در لیست مدارک مورد نیاز برای رفع خلافی خودرو ذکر نشده است.
این روش هنوز هم مرسوم است ولی از میزان محبوبیت آن با توجه به شرایط کرونایی و همه گیر شدن استفاده از اینترنت و توسعه بانکداری الکترونیک، برای رفع نیازهای روزمره کاسته شده است.
مشاوران بیمه شخص ثالث بیمه دات کام مراجعه به مراکز پلیس +۱۰ برای پرداخت حضوری جرایم رانندگی کمتر از یک میلیون تومان را توصیه میکنند. اگر مبلغ جریمه بیش از یک میلیون باشد، باید به مراکز پلیس راهنمایی و رانندگی بروید. زمانی هم که قصد فروش و انتقال خودرو دارید، باید علاوه بر انتقال بیمه شخص ثالث و سایر مدارک، قبض جریمه را نیز از طریق مراجعه به مراکز پلیس +۱۰ اخذ کرده و برای تعویض پلاک ارائه دهید.
با ارائه راههای دیگر استعلام و پرداخت خلافی، فرد میتواند به راحتی از هر جا که میخواهد، فقط با یک گوشی یا کامپیوتر ساده و اینترنت، میزان خلافی ماشین را استعلام نماید و بدون مراجعه حضوری آن را پرداخت نماید.
دریافت خلافی خودرو و پرداخت آن از طریق پیامک
برای استعلام خلافی خودرو به چه شماره ای پیامک بزنیم؟ برای دریافت میزان خلافی خودرو با پیامک شماره کد VIN را به شماره 1101202020 ارسال کنید.
شما بعد از این پیامک، پیامک دوم حاوی شناسه پرداخت و قبض را دریافت خواهید کرد. حالا اطلاعات مدنظر برای پرداخت عوارض خودرو در دسترس است. شما میتوانید به خودپردازها یا سایتهای بانکی و اپلیکیشنهای پرداخت قبوض مراجعه کرده و مبلغ را پرداخت نمایید.
این نکته را هم در نظر بگیرید که گرفتن خلافی موتور با پیامک هم امکانپذیر است.
استعلام جرایم اتومبیل با موبایل و کد USSD (استعلام جریمه بدون نیاز به اینترنت)
برای گرفتن خلافی خودرو با موبایل مراحل زیر را باید طی کنید:
الف) کد استعلام خلافی خودرو با موبایل برابر با #۱۱۰* است که باید شماره گیری کنید.
- خدمات قابل ارائه
- خدمات در دست اقدام
اگر میخواهید میزان خلافی ماشین را ببینید، باید عدد یک را انتخاب و ارسال نمایید.
ب) در مرحله بعدی، گزینه استعلام خلافی خودرو ارائه میشود که برای دریافت خلافی خودرو باید عدد یک را انتخاب و ارسال نمایید.
ج) با دریافت درخواست درج کدVIN ، شماره ۱۷ رقمی پشت کارت خودروی خود را وارد کنید. در زمان وارد کردن کد، زبان کیبورد گوشیتان باید انگلیسی باشد.
د) حالا مبلغ جرایم خودرو را میبینید که در مراحل بعد میتوانید میزان جریمه را پرداخت و تسویه نمایید.
استعلام و پرداخت خلافی خودرو از طریق سایت راهور
برای استعلام میزان خلافی خودرو از طریق اینترنت میتوانید از دو روش زیر اقدام کنید:
الف)در این روش به سایت پلیس راهور ناجا مراجعه نمایید.
ب) سپس روی قسمت پرداخت الکترونیکی جرائم در وسط صفحه کلیک کنید. سپس در صفحه باز شده، شناسه قبض و پرداخت را وارد کنید.
ج) همچنین می توانید روی گزینه استعلام میزان تخلفات رانندگی هم کلیک کنید. بعد از وارد کردن بارکد کارت خودرو، فهرست تخلفات نمایش داده میشود. سپس میتوانید آنها را پرداخت کنید.
توجه کنید که سایت راهور به روز نیست.اطلاعات این سایت بعد از یک هفته به روز رسانی میشود. به بیان بهتر، هفت روز بعد از ارتکاب جرایم رانندگی، میتوانید آن را در سایت رهگیری نمایید. پرداختیها در سایت راهور، استعلام خلافی یا مشاهده قبض جریمه نیز با تاخیر ۷۲ ساعته در سایت پلیس راهور همراه است.
البته سایتهای دیگری هم وجود دارند که شما میتوانید با آنها، اقدام به دریافت میزان خلافی خودرو آنلاین کنید. همچنین باید گفت که سایت استعلام خلافی موتورسیکلت همان سایت rahvar120 است.
نکات مهم در خصوص سایت راهور برای خلافی
- اطلاعات سایت آفلاین است و بهطور هفتگی آپدیت میشود.
- اگر آیپی شما برای خارج از کشور باشد یا در زمان مراجعه به سایت فیلترشکنتان روشن باشد، سایت راهور ۱۲۰ برای شما باز نخواهد شد.
استعلام و پرداخت خلافی با اپلیکیشنهای موبایلی
اپلیکیشنهای پرداخت که در کارها و پرداختهای روزمره مانند پرداخت قبض موبایل، قبض برق و فعال هستند، امکان استعلام و پرداخت انواع جرایم رانندگی نظیر جریمه دست نویس، خلافی ثبت شده با دوربین و … را نیز فراهم آوردهاند.
نرمافزارهای آپ، تاپ، قبضینو، سکه، فرمون و …. امکان استعلام و پرداخت قبض جریمه را دارند. به راحتی میتوانید این اپلیکیشنها را نصب کنید و میزان تخلفات رانندگی خود را صفر کنید.
گرفتن خلافی خودرو با شماره پلاک از اینترنت
در حال حاضر امکان استعلام میزان خلافی خودرو با پلاک ماشین از اینترنت به صورت مستقیم وجود ندارد. بعضی سایتها هستند که امکان وارد کردن پلاک را میدهند؛ اما شما باید در ابتدا بارکد گواهینامه خود را وارد کنید و بعد از ثبت، شماره پلاک نمایش داده میشود. سپس میزان خلافی خودرو را میتوانید استعلام بگیرید. در حقیقت باید گفت که روشی برای استعلام پیامکی خلافی خودرو از طریق پلاک وجود ندارد.
نحوه اعتراض به خلافی خودرو و کم کردن خلافی
در فرایند اول اعتراض به قبض جریمه است؛ در صورتی که فرد به برگ جریمه اعتراض داشته باشد باید به مرکز اجرائیات پلیس راهور مراجعه و موضوع شکایت خودر را در مطرح کند، اینگونه موارد قابل رسیدگی و اصلاح است.
در فرایند دوم اگر فردی نسبت به صورت وضعیت تخلفات اعتراض داشته باشد ابتدا به دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه میکند و در خواست اعتراض میدهد، این درخواست از طریق سیستم به مرکز اجرائیات کل کشور ارسال شده و اجرائیات برابر قانون ظرف مدت حداکثر ۲۴ ساعت باید موضوع را رسیدگی و پاسخ دهد که البته این رسیدگی معمولا در کمتر از چند ساعت رسیدگی و پاسخ داده میشود.
در این مرحله اگر متقاضی قانع شد نسبت به پرداخت جریمه اقدام میکند، ولی در صورتی که قانع نشده باشد میتواند به واحد رسیدگی پلیس راهور مراجعه نماید، که در این واحد یک کارشناس پلیس راهور و یک قاضی تخلفات را بررسی و حکم نهایی در این مورد را قاضی صادر میکند، لذا در این مرحله رای صادر شده قطعی بوده و قابل اعتراض نیست.
مهلت اعتراض به خلافی و یا قبوض جریمه صادر شده، طبق ماده ۵ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی ۶۰ روز از تاریخ مندرج در قبض یا تاریخ ابلاغ شده در قبض جریمهای که به اطلاع راننده می رسد، تعیین شده است.
در صورتی که متخلف در مهلت قانونی ذکر شده اعتراض خود را تسلیم نکند، یا ظرف ۲۰ روز پس از ابلاغ رای واحد رسیدگی، جریمه را پرداخت نکند، بایستی جریمه را به مآخذ دو برابر مبلغ مندرج در قبض جریمه بپردازد.
رانندگان و مالکان خودروها میتوانند با استفاده از روشهای مختلف استعلام و پرداخت خلافی خودرو قبل از اتمام مهلت قانونی اعتراض، خلافی خود را استعلام نموده و در صورت اعتراض برابر دستورالعمل ذکر شده مراجعه کنند.
تقسیط خلافی خودرو از طریق اینترنت
اساسا منظور قسط بندی پرداخت موردی جریمههاست. چند سالی است که با ورود به سامانه پرداخت جریمههای خودرو شما امکان پرداخت موردی جریمه را پیدا کردهاید، به این ترتیب میتوانید هر ماه چند مورد از خلافیهای گذشته را پرداخت کنید تا در نهایت خلافی شما صفر شود.

قسط بندی خلافی خودرو در چه شرایطی انجام میشود؟
بسیاری از ما تا زمانی که مجبور نباشیم به پرداخت خلافی خودرو اقدام نمیکنیم و کار را موکول به زمانی میکنیم که چارهای جز پرداخت نداشته باشیم. باید بدانید که امکان قسط بندی خلافی خودرو وجود دارد.
میتوان با کمی آینده نگری تکلیف جریمههای اتومبیل را روشن کرد تا در آینده دچار مشکل نشویم. در سالهای گذشته به دلیل نبود سیستم یکپارچه الکترونیکی خلافیهای و وجود برگه جریمه امکان اینکه رانندگان با شکایت در مورد میزان جریمه بتوانند از پرداخت بخشی از هزینههای جریمه شانه خالی کنند، بسیاری رانندگان با این ذهنیت اصلا پیگیری جریمههای ماشین را نمیکنند و نتیجه آنکه روزی که مجبور به پرداخت جریمه باشند ناگهان با هزینهای میلیونی مواجه شوند.
اینجاست که اولین راهی که به ذهن رانندگان میرسد شکایت است. اما بسیاری از جریمهها توسط دوربین ثبت شده است و این روزها امکان خطای انسانی بسیار کمتر است و اغلب شکایات جریمهها منجر به کاهش چشمگیری در هزینه جریمهها نخواهد شد. تنها چارهای که پیش پای شما باقی میماند قسط بندی خلافی خودرو تا کمی از فشار هزینهها کم شود.
آیا در شرایطی که ماشین توقیف شده است امکان قسط بندی خلافی خودرو وجود دارد؟
شما در شرایطی که با توقیف خودرو مواجه شده باشید هیچ چارهای جز پرداخت کامل هزینه جریمه ندارید. بنابراین کسانی که در حال حاضر مجبور به پرداخت هزینههای جریمه هستند به دنبال راهکارهای تقسیط نباشند که بتوانند خودرو را از پارکینگ تحویل بگیریند. علاوه بر این اگر میزان جریمههای شما به میلیون رسیده باشد پلیس اجازه دارد ماشین شما را در خیابان توقیف کند.
گام اول پرداخت اقساط جریمه مراجعه به وبسایت http://www.rahvar120.ir/ است
سایت راهور ۱۲۰ میتواند برای پرداخت جریمه و قسط بندی خلافی خودرو شما را یاری کند. پس از مراجعه به این وب سایت باید به بخش خدمات بروید.
این کار به شما کمک میکند تا استعلام تمام جریمهها را بگیرید. امکان پرداخت الکترونیکی به شما علاوه بر امکان قسط بندی خلافی خودرو و پرداخت ماهانه آن به افرادی که به صورت مشترک از یک اتومبیل استفاده میکنند کمک خواهد کرد تا بتوانند جریمهها را به صورت تفکیکی پرداخت کنند.
به بخش خدمات بروید. بخش استعلام خلافی خودرو را وارد شوید، در این بخش شما باید کارت ماشین را داشته باشید تا از بارکد پشت آن استفاده کنید.
شماره بارکد را در این بخش وارد کنید تا لیست خلافی خودرو به شما نشان داده شود.
در این لیست هر کدام از خلافیهای شما امکان پرداخت جداگانه خواهد داشت. یک قبض از هر خلافی به شما داده خواهد شد و میتوانید به صورت جداگانه نسبت به پرداخت هر کدام از قبوض اقدام کنید.
عوارض سالیانه خودرو
به استناد تبصره ۶ ماده ۴۲ از فصل نهم قانون مالیات بر ارزشافزوده، مالکان خودروها موظفند عوارض خودروی خود را سالیانه پرداخت کنند. مبنای محاسبه این عوارض نیز بر اساس آخرین مدل خودرو، برای خودروهای تولید داخل قیمت فروش کارخانه و برای خودروهای وارداتی مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی آن است.
به این ترتیب که تا پیش از سال 98 تعرفه عوارض، به میزان 1 در هزار از قیمت خودرو محاسبه میشد و این نرخ از ابتدای سال 98، با رشد پنجاه درصدی به 1.5 در هزار یا 0.15 درصد از قیمت خودرو افزایش پیدا کرده. برای محاسبه یا درک راحتتر موضوع اما میتوان خودرویی 100 میلیون تومانی را در نظر گرفت که تا پیش از 98 عوارض سالانهاش 100 هزار تومان بوده و اکنون به سالی 150 هزار تومان رسیده. البته اهرم فشار جریمه -یعنی جریمه ۲ درصدی دیرکرد پرداخت- تاثیر چندانی در ایجاد تقید برای پرداخت این مالیات به وجود نیاورده. بد نیست بدانید جریمه دیرکرد پرداخت عوارض سالیانه خودروبه این ترتیب عمل میکند: در صورت عدم پرداخت عوارض سالیانه در موعد مقرر -با استناد به ماده ۴۶ قانون مالیات بر ارزشافزوده- به ازای هرماه تاخیر همان جریمه دو درصدی که اشاره شد به اصل مبلغ افزوده میشود.
روشهای استعلام و پرداخت عوارض شهرداری خودرو
عوارض شهرداری خودروبرای پرداخت عوارض شهرداری خودرو یا همان عوارض سالیانه ماشین علاوه بر راههای حضوری و مراجعه به دفاتر خدمات شهری، مدتهاست که چندین و چند اپلیکیشن و درگاه برای پرداخت این مالیات طراحی شده و هر فرد بنا به سلیقه و کارکردش میتواند راه دلخواه خود را انتخاب کرده و از آن طریق برای پرداخت عوارض خودرو اقدام کند.
نحوه پرداخت اینترنتی عوارض شهرداری خودرو
همانطور که در ابتدای این مطلب مشاهده میکنید، از انواع روشهای پرداخت عوارض الکترونیکی شهرداری خودرو سادهترین راه همین است که بالای این صفحه در «رده» میبینید. با وارد کردن شماره پلاک خودرو و شماره همراه (به صورت اختیاری برای اطمینان از پرداخت و اطلاع بقیه عوارض احتمالی) به سادگی عوارض خودروتان را پرداخت کنید.
برای پرداخت این عوارض که به صورت اتوماتیک برای هر خودرو ثابت صادر میشود، دانستن شماره VIN لازم است. VIN یا شناسه وسیله نقلیه، همان حروف و شمارههای ۱۷ کاراکتری است که با IR شروع میشود، اطلاعات کامل خودرو (شامل سال تولید، شرکت تولیدکننده، رنگ ماشین، شماره موتور و شاسی و… است). این شماره پشت کارتهای خودروی قدیمی به صورت عمودی نوشته شده، در برگه مالکیت سبز خودرو در همان بخش اول داخل کادر زردرنگ دیده میشود و در کارتهای خودروی جدید قبل از شماره پلاک و سمت چپ کارت مشخص شده است.
نکته: شناسه VIN ترکیبی از حروف انگلیسی و عدد است و نباید آن را با شماره بارکد کارت خودرو که معمولا برای گرفتن خلافی استفاده میشود، اشتباه بگیریم.
نحوه پرداخت حضوری عوارض سالیانه خودرو
چنانچه به هر دلیلی شهروندی نتواند از طریق راههای الکترونیکی و غیرحضوری عوارض سالیانه خودروی خود را پرداخت کند، همچنین در صورتیکه به اطلاعات نمایش داده شده یا میزان مبلغ بدهی اعلامی در سامانه، معترض باشد یا مغایرتی ببیند، میتواند با در دست داشتن مدارک مالکیت ماشینش به دفتر خدمات الکترونیک شهر (یا در شهرستانها، نزدیکترین شهرداری محل سکونت) مراجعه کند.
مدارک لازم برای پرداخت عوارض سالیانه خودرو به شهرداری
برای مراجعه حضوری به دفاتر مرتبط با شهرداریها، دفاتر خدمات الکترونیک شهر و دفترهای پیشخوان دولت، همراه داشتن این مدارک ضروری است:
برگ سبز خودرو یا همان سند مالکیت ماشین
کارت ملی مالک خودرو
اسناد پرداختی عوارض گذشته